ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το διαδίκτυο έχει εισέλθει, πλέον, για τα καλά στη ζωή μας και θέμα δίχως συζήτηση είναι το γεγονός, ότι έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος και εργαλείο της καθημερινότητάς μας. Αυτό, σαφώς, οφείλεται στα πάμπολλα πλεονεκτήματα και ευκαιρίες που προσφέρει σε τομείς της ζωής και της δράσης μας, όπως η επικοινωνία, η ενημέρωση, η εκπαίδευση και σαφώς οι επαγγελματικές μας δραστηριότητες, τομείς που συνάδουν απόλυτα με τους ταχύτατους ρυθμούς της εποχής και μαζί με αυτούς, ίσως και γρηγορότερα, και το διαδίκτυο. Ουδέ καλό αμιγές κακού, όμως! Το διαδίκτυο επιφυλάσσει τόσους κινδύνους στους χρήστες του, όσα και τα καλά που προείπαμε. Όλα ξεκινούν από κακόβουλους χρήστες, από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ευπιστία ή την άγνοιά μας, προσπαθούν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο να μας εξαπατήσουν προς ίδιον όφελος και προσωρινά κέρδη. Όσο, μάλιστα, δεν επιδιώκεται η συστηματική και ορθή ενημέρωση, τόσο το θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο θα είναι πάντα επίκαιρο.

Οι επιδέξιοι  αυτοί και γιατί όχι επαγγελματίες, που απειλούν κάθε στιγμή την ασφάλειά μας στο διαδίκτυο και γενικότερα την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων, μελετούν ανελλιπώς τις πιο έξυπνες, ανυποψίαστες και δύσκολα εντοπίσιμες παγίδες, ώστε να γίνουμε τα θύματά τους. «Δουλεύουν» συνεχώς νέους τρόπου και τεχνικές, οι οποίες θα καταφέρουν να ρίξουν το τείχος προστασίας μας στο διαδίκτυο, τείχος το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για την ασφάλειά μας στο διαδίκτυο από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους αυτοί οι επιτήδειοι ταραχοποιοί της διαδικτυακής μας ησυχίας και υγείας. Όσο περισσότερο, όμως, εμείς πασχίζουμε για την ασφάλειά μας στο διαδίκτυο και το θωρακίζουμε πανταχόθεν, τόσο πληθαίνουν οι πιθανότητες αποθάρρυνσης ή ανεπιτυχούς εισβολής των κακόβουλων αυτών χρηστών εναντίον ημών και όλων των χρηστών του διαδικτύου.

 Ουσιαστικά, η απειλή της ασφάλειάς μας στο διαδίκτυο συνδέεται με την πρόσβαση των επιτήδειων στα προσωπικά μας δεδομένα και ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος να γίνει αυτό εφικτό είναι, αρχικά τουλάχιστον, η δυνατότητα της φυσικής πρόσβασης στον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή. Σε μια τέτοια περίπτωση ή θα φροντίσει να έχει το χρόνο, εν αγνοία μας, να διερευνήσει επί τόπου τα αρχεία που υπάρχουν στον προσωπικό μας υπολογιστή ή  θα φροντίσει εγκαθιστώντας ειδικό πρόγραμμα να έχει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως να μπαίνει και να ελέγχει τα δεδομένα και τις διαδικτυακές ενέργειες μας.

Έτσι λοιπόν, το ενδεχόμενο της άμεσης πρόσβασης στον προσωπικό ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, φορητό ή μη, ή σε άλλες φορητές συσκευές τεχνολογίας που μας παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και αποθηκευτικό χώρο (tablets, smartphones κ.λ.π.) αποτελεί μια πραγματικότητα για την οποία οφείλουμε εμείς πρωτίστως να είμαστε προσεχτικοί και υπεύθυνοι. Πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε υποψιασμένοι και παρατηρητικοί όταν έχουμε εκτεθειμένες τις συσκευές αυτές και βρισκόμαστε μεταξύ γνωστών ή αγνώστων, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να είναι ανυποψίαστοι κακόβουλοι τύποι σαν αυτούς που είπαμε παραπάνω. Ιδιαιτέρως προσεχτικοί πρέπει να είμαστε, όμως, όχι μόνο με αυτές τις φορητές και μη συσκευές, αλλά και με τη χρήση οπτικών δίσκων, USB sticks και γενικότερα περιφερειακών και εξωτερικών συσκευών αποθήκευσης δεδομένων, κυρίως όταν αυτά δεν προέρχονται από άτομα που εμπιστευόμαστε.

Θετικό στοιχείο σε όλες αυτές τις συσκευές, που κάπως μας ανακουφίζει όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο, είναι η δυνατότητα που παρέχουν στους χρήστες τους για κλείδωμά τους με κωδικό ασφαλείας, τον οποίο, σαφώς, πρέπει να γνωρίζει αποκλειστικά και μόνο ο χρήστης και κάτοχος της συσκευής αυτής. Η διαδικασία δημιουργίας κωδικού ασφαλείας, άρα και της λειτουργίας κλειδώματος είναι απλή. Στους μεν ηλεκτρονικού υπολογιστές πηγαίνουμε στον Πίνακα ελέγχου και κάνουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις βήμα – βήμα, ενώ στις φορητές συσκευές και τα έξυπνα κινητά επιλέγουμε από το βασικό μενού Ρυθμίσεις και ορίζουμε τον κωδικό μας και όλες τις παραμέτρους ασφάλειας στο διαδίκτυο και όχι μόνο, που επιθυμούμε. Με αυτόν τον απλό τρόπο αυξάνεται η ασφάλειά μας στο διαδίκτυο, μέσω των υπηρεσιών πιστοποιημένων και έγκυρων εταιρειών.

Εκτός των επιπρόσθετων προγραμμάτων, να τονιστεί πως υπάρχουν και εγκατεστημένες επιλογές στα Windows, οι οποίες προτείνεται να είναι σταθερά ενεργοποιημένες. Ουσιαστικά, πρόκειται για λειτουργίες του τείχους προστασίας (firewall) και των εφαρμογών που αναγνωρίζουν λογισμικά τύπου malware ή υιούς, που συμβάλλουν στην ασφάλειά μας. Ο ρόλος τους, βέβαια, δεν εγγυάται τη μέγιστη προστασία μας, σίγουρα όμως λειτουργούν αποτρεπτικά στην ανεξέλεγκτη δράση ανεπιθύμητων επιτηδείων. 

Κλείνοντας και μετά από όλα αυτά, έχει γίνει σε όλους μας κατανοητό και σαφές, ότι όσο κι αν ο υπολογιστής ή οι διάφορες φορητές συσκευές μας βοηθούν στην καθημερινότητά μας, άλλο τόσο μας θέτουν σε κίνδυνο.  Υποχρέωση, λοιπό, όλων μας είναι να διευθετήσουμε όλες εκείνες τις απλές ενέργειες, που θα προστατεύουν τα προσωπικά μας δεδομένα και αρχεία στο διαδίκτυο από κακόβουλους εραστές της τεχνολογικής και διαδικτυακής απάτης.

Πολλοι κατα καιρους βρεθηκαμε στην αναγκη, αλλοτε μεγαλυτερη και αλλοτε λιγοτερο σημαντικη, να εντοπισουμε καποιο κινητο τηλεφωνο.


read more

Πολλοι ανθρωποι γυρω μας, ισως κι εμεις οι ιδιοι, εχουν δεχτει κλησεις απο κακοβουλους εραστες της αναστατωσης, αλλοτε σε ηπια και αλλοτε σε μεγαλυτερη συχνοτητα η περιεχομενο

read more