ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΙΝΗΤΩΝ

Η εφεύρεση του κινητού τηλεφώνου, αναμφίβολα και αυταπόδεικτα, έφερε τεράστιες αλλαγές και ραγδαία εξέλιξη τόσο γενικά στην τεχνολογία όσο και ειδικότερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Χάρη σε αυτήν την αναμενόμενη αποδοχή του κοινού, συνεχώς ιδρύονται νέες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Μεταξύ των υπηρεσιών, που προσφέρουν στους συνδρομητές τους οι εταιρείες αυτές , είναι και ο κατάλογος κινητών, με σκοπό την αρτιότερη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση του κόσμου που προτίμησε την κάθε μια από αυτές. Η χρησιμότητα του καταλόγου δεν χρειάζεται καν να συζητηθεί, είναι ασφαλώς η απλή και γρήγορη αναζήτηση οποιουδήποτε τηλεφωνικού αριθμού έχουμε ανάγκη για προσωπικούς μας λόγους.

Επειδή το ζητούμενο είναι η πιο άμεση και εύκολη για τους συνδρομητές μέθοδος αναζήτησης αριθμών ή πληροφοριών από κατάλογο κινητών, διάφορες προσπάθειες κατευθύνθηκαν κατά καιρούς προς αυτό το σκοπό. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αναπτύχθηκε σταδιακά μια βάση δεδομένων τηλεφωνικού καταλόγου που περιλαμβάνει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Πρόκειται για την ονομαζόμενη βάση Ενοποιημένου Τηλεφωνικού Καταλόγου (ΕΤΚ), η οποία τους μόνους που δεν περιλαμβάνει είναι αυτούς που έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν, γιατί έχουν επιλέξει να καταχωρισθούν στους απόρρητους. Την ευθύνη βέβαια της συγκέντρωσης και του ελέγχου ορθότητας των στοιχείων των συνδρομητών του Ενοποιημένου καταλόγου φέρει για λογαριασμό των πελατών του ο κάθε  Τηλεπικοινωνιακός πάροχος χωριστά.

Ο ΟΤΕ έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια συγκρότησης ενός καταλόγου κινητών, καθώς ανέλαβε την πρωτοβουλία και πρότεινε τη δημιουργία μιας υπηρεσίας, η οποί θα είχε πρόσβαση σε αυτόν τον ενοποιημένο κατάλογο με νόμιμο τρόπο. Από αυτήν την πρωτοβουλία, λοιπόν, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Πρόσβασης στη Βάση του Ενοποιημένου Τηλεφωνικού Καταλόγου (ΕΤΚ). Η αρτιότερη και πιο ευέλικτη εξυπηρέτηση τόσο των εταιρειών τηλεπικοινωνιών όσο και τον ίδιων των συνδρομητών ήταν από την αρχή η βασική προϋπόθεση και στόχος της ΕΤΚ. Πιο συγκεκριμένα η Υπηρεσία Πρόσβασης στη Βάση του Ενοποιημένου Τηλεφωνικού Καταλόγου αφορά και απευθύνεται όχι μόνο σε παρόχους κινητής και σταθερή τηλεφωνίας, αλλά και σε όλες τις άλλες εταιρείες που διαθέτουν γενική άδεια παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού καταλόγου, είναι δηλαδή αυτέ οι εταιρείες που έχουν κωδικό του τύπου 118ΧΧ με πρωτογενή ή δευτερογενή εκχώρηση. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί, πως ο κατάλογος κινητών και γενικότερα οι υπηρεσίες τηλεφωνικού καταλόγου είναι διαθέσιμες στο κοινό ολόκληρη την ημέρα και κάθε μέρα ανεξαιρέτως, είναι αυτό που λέμε 365/7. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο της υπηρεσίας αυτής είναι η ασύγκριτη ασφάλεια που προσφέρει, καθώς, όπως είπαμε, πρόσβαση στον ΕΤΚ έχουν μόνο εξουσιοδοτημένοι φορείς και εταιρείες, έτσι δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα σχετικά με τα προσωπικά μας στοιχεία και δεδομένα. Διάφορες είναι, λοιπόν, οι επιλογές σε όσους επιθυμούν την πρόσβαση στον κατάλογο κινητών. Ενδεικτικά, θα αναφερθούν οι πιο συχνές: είτε on-line πρόσβαση στη Βάση του ΕΤΚ – όταν ο σκοπός είναι η ανάκτηση πληροφοριών καταλόγου συνδρομητών σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας – είτε υπηρεσία help-desk για την υποστήριξη των χρηστών, όποτε προκύπτουν σχετικά προβλήματα.

Ο ΟΤΕ ως πατέρας αυτής της πρωτοβουλίας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι, έχει ορισμένες πολύ σημαντικές υποχρεώσεις σχετικές με την υπηρεσία και τη γενικότερη λειτουργία της Υπηρεσίας Πρόσβασης στη Βάση του Ενοποιημένου Τηλεφωνικού Καταλόγου (ΕΤΚ). Για να είμαστε πιο σαφείς, η πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Ενοποιημένου Τηλεφωνικού Καταλόγου από όλους τους τηλεφωνικούς παρόχους αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΤΕ, δηλαδή μόνο αυτός είναι σε θέση να δώσει άδεια χρήσης του ΕΤΚ. Επίσης, ο ΟΤΕ είναι αυτός στον οποίο έχει ανατεθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η αποκλειστική ευθύνη για τη συλλογή των στοιχείων του καταλόγου κινητών και σταθερών, την ομαδοποίησή τους, την ανανέωσή τους και τη συνεχή διάθεσή τους στις εξουσιοδοτημένες, από τον ίδιο πάντα, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Να επισημανθεί πως τα όρια της αναζήτησης τηλεφώνου είναι συγκεκριμένα για τις υπηρεσίες τηλεφωνικού καταλόγου, καθώς όσοι αριθμοί κινητών ή σταθερών τηλεφώνων είναι δηλωμένοι ως απόρρητοι δεν μπορούν να εμφανίζονται στα αποτελέσματα – ειδικά – της αντίστροφης αναζήτησης. Την οριοθέτηση αυτή, που συνεπάγεται διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων των κατόχων, έχει υπό την ευθύνη της η Διεύθυνση Ασφαλείας Πληροφοριών της κάθε εταιρείας τηλεπικοινωνίας. Στη δικαιοδοσία της , ουσιαστικά, είναι η βάσει νομοθεσίας προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων σε στενή συνεργασία πάντα με την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Πολλοι κατα καιρους βρεθηκαμε στην αναγκη, αλλοτε μεγαλυτερη και αλλοτε λιγοτερο σημαντικη, να εντοπισουμε καποιο κινητο τηλεφωνο.


read more

Πολλοι ανθρωποι γυρω μας, ισως κι εμεις οι ιδιοι, εχουν δεχτει κλησεις απο κακοβουλους εραστες της αναστατωσης, αλλοτε σε ηπια και αλλοτε σε μεγαλυτερη συχνοτητα η περιεχομενο

read more