ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣΗ ψηφιακή τεχνολογία έχει διεισδύσει και κυριαρχήσει στην καθημερινότητά μας, εξυπηρετώντας μας ποικιλοτρόπως στις διάφορες ανάγκες μας. Ταυτόχρονα όμως έχει μεταβληθεί και σε ένα είδος ανεπιθύμητου εισβολέα της ιδιωτικής ή επαγγελματικής μας ζωής, καταγράφοντας και ενημερώνοντας διαφόρους για κάθε μας κίνηση. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά τύπου «Μεγάλου Αδερφού» που έχουν καταγραφεί και περιλαμβάνουν παρακολουθήσεις, υποκλοπές συνομιλιών, μηνυμάτων και δεδομένων που αφορούν προσωπικές, ευαίσθητες ή άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες.
 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών και λοιπών επιστημόνων, οι συσκευές υποκλοπής που έχουν αναπτυχθεί και εγκατασταθεί ανά τον κόσμο, ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια και αφορούν συσκευές παγίδευσης τηλεφωνικών γραμμών και συσκευές παγίδευσης χώρου. Οι συσκευές αυτές έχουν ιδιαίτερα μικρές διαστάσεις, μπορούν να εγκατασταθούν σχεδόν παντού και γίνονται δύσκολα αντιληπτές. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα ενσύρματα μικρόφωνα, τις συσκευές μαγνητοφώνησης, μικροκάμερες και συστήματα Laser που χρησιμοποιούνται συχνότερα από τους επίδοξους εισβολείς.
 

Ακριβώς επειδή το θέμα που τίθεται με τη παράνομη χρήση αυτών των συσκευών είναι οι προσωπικές μας πληροφορίες που αφορούν ευαίσθητα δεδομένα και δεν πρέπει να κοινοποιούνται δίχως την συγκατάθεσή μας, το ζήτημα αυτοπροστασίας και ασφάλειάς μας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Πολλώ δε μάλλον, όταν οι υποκλοπές αφορούν μεγάλες εταιρείες ή επιχειρήσεις όπου οι αποκλειστικές πληροφορίες που διαθέτουν συνιστούν το πολυτιμότερο αγαθό που εξασφαλίζει την κυριαρχία και κερδοφορία τους.

Προς αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, οι κυβερνήσεις και ιδίως το
Υπουργείο Αμύνης των Η.Π.Α. που έχουν και το ζωτικότερο συμφέρον αυτοπροστασίας, προχώρησαν στην ανάπτυξη εξειδικευμένων ηλεκτρονικών αντίμετρων παρακολούθησης, τα λεγόμενα συστήματα TSCM. Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν συσκευές εντοπισμού
και εξουδετέρωσης υποκλοπών, ύποπτων συσκευών, κενών ασφαλείας και χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να ελέγξουν αν ένας χώρος ή μία γραμμή επικοινωνίας είναι ασφαλή για επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών. Τα συστήματα αυτά είναι φορητά ή/και σταθερά και μπορούν να εντοπίσουν κάθε είδους σήμα που μπορεί να εκπέμπει κάθε κοριός, ενώ μπορούν να μας ενημερώνουν σε εικοσιτετράωρη βάση για κάθε πιθανή αλλαγή.
 

Τα αντίμετρα παρακολούθησης αποτελούνται από:        

·         Πολύμετρα, για γενικές μετρήσεις παροχής ενέργειας

·         Συστήματα TDR, για τον έλεγχο της ακεραιότητας των τηλεφωνικών γραμμών και άλλων καλωδίων επικοινωνίας.

·         Σαρωτές συχνοτήτων, με ένα μεγάλο εύρος κεραιών και φίλτρων με σκοπό τον έλεγχο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος για ιδιαίτερα σήματα.

·         Παλμοσκόπια, για την οπτική απεικόνιση των σημάτων

·         Αναλυτές ραδιοφάσματος για  διεξοδική ανάλυση των rf σημάτων

·         Μη γραμμικούς ανιχνευτές κόμβων/συνενώσεων (NLJD) για την ανίχνευση στοιχείων που συνδέονται με κρυμμένες συσκευές υποκλοπών

·         Φορητά μηχανήματα παραγωγής ακτινών X-RAY για τον έλεγχο του εσωτερικού αντικειμένων και τοίχων

·         Συσκευές και εργαλεία για την ανίχνευση απειλών σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές

·         Ειδικά εργαλεία για την αποσυναρμολόγηση αντικειμένων και τοίχων

·         Θερμικές κάμερες

 

 

Πέραν όμως αυτών των εξειδικευμένων μέτρων όπου λίγοι μπορούν να προσφύγουν, μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιες απλές τακτικές που είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν την αυτοπροστασία μας από πιθανούς διώκτες μας.
 

Όσον αφορά το προσωπικό μας χώρο ή τον χώρο όπου φυλάμε και αποθηκεύουμε προσωπικές πληροφορίες ή ευαίσθητα δεδομένα, θα πρέπει να βρισκόμαστε συνέχεια σε επαγρύπνηση, παρατηρώντας τυχόν αλλαγές στη διάταξη του χώρου ή των αντικειμένων αυτού ενώ θα πρέπει να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί και καχύποπτοι με όποιον εισέρχεται στο χώρο αυτό, ακόμα και αν πρόκειται για πολύ κοντινό μας άτομο. Εάν είναι δυνατόν, καλό είναι να εγκαταστήσουμε κάμερα παρακολούθησης του χώρου, ενώ η χρήση χρηματοκιβωτίων με «έξυπνους» κωδικούς πρόσβασης για «ευαίσθητα» αρχεία, κρίνεται απαραίτητη.
 

Όσον αφορά τα κινητά μας τηλέφωνα, επειδή οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε πλέον εξελιγμένα κινητά τηλέφωνα, τα λεγόμενα Smartphones, ενώ τα περισσότερα πλέον διαθέτουν Bluetooth, θεωρούνται πιο ευάλωτα σε «χαμηλού επιπέδου» παρακολουθήσεις και παρενοχλήσεις. Παραδείγματος χάριν, τα Smartphones  ύστερα από εγκατάσταση ειδικής εφαρμογής, είναι δυνατόν να μετατραπούν σε συσκευές απομακρυσμένης εποπτείας του χώρου όπου βρίσκονται. Γι’ αυτό το λόγο, προτείνετε να έχετε απενεργοποιημένη τη λειτουργία του Bluetooth αν δεν σας είναι απαραίτητη, ενώ στις επιλογές του Bluetooth δηλώστε την κατάσταση της συσκευής σας ως μη ανιχνεύσιμη. Καλό είναι να μην αποθηκεύετε σημαντικούς κωδικούς και PIN πιστωτικών καρτών χωρίς κωδικό πρόσβασης και μη στέλνετε τέτοιες πληροφορίες μέσω SMS. Μην ανοίγετε MMS αν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα και μην εγκαθιστάτε προγράμματα, παιχνίδια ή ρυθμίσεις που σας στέλνουν άγνωστοι. Το ίδιο επιφυλακτικοί και καχύποπτοι πρέπει να είσαστε κατά την πλοήγησή σας στο διαδίκτυο και στην ηλεκτρονική σας αλληλογραφία.
 

Σε κάθε περίπτωση, αν υποπτεύεστε πιθανή παρακολούθηση ή έχετε παρατηρήσει απόπειρες εισβολής στο χώρο σας ή υποκλοπής προσωπικών δεδομένων από το κινητό σας τηλέφωνο, τη σταθερή τηλεφωνική γραμμή σας, το φαξ ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας, οφείλετε να επισκεφθείτε έναν ειδικό και εξειδικευμένο επιστήμονα ή ιδιωτικό ερευνητή για να σας ενημερώσει αναλυτικά για όλα τα πιθανά αντίμετρα παρακολούθησης χώρου, κινητών τηλεφώνων ή άλλων.Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν πρώην Γάλλο πρόεδρο


Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν τον πρόεδρο της Γαλλίας το 2012, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde που επικαλείται τις αποκαλύψεις που έκανε πριν από τρεις μήνες ένας πρώην αξιωματούχος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο υποψίες, γράφει η εφημερίδα, όμως οι δηλώσεις του πρώην τεχνικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της Ουάσινγκτον στη δικτυοπαραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών των συνεργατών του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί, τον Μάιο του 2012, μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών.
 
"Είδαμε ότι υπήρχε ένα κακόβουλο λογισμικό, με την ίδια υπογραφή με εκείνη που είχαμε εντοπίσει κατά την επίθεση (στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές) της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2010....Ελληνικές webcam (αν)ασφάλειας εκθέτουν πολίτες


 
 
Περίπου 780 webcam εντοπίστηκαν από την έρευνα του SecNews και των iGuru, στον Ελληνικό κυβερνοχώρο, στις οποίες ο καθένας μπορεί να παρακολουθεί την καθημερινότητα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών!
 
Κατά καιρούς έχουν δει το φώς της δημοσιότητας περιπτώσεις όπου μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε webcam εξέθεσε προσωπικές στιγμές αθώων πολιτών ενώ εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος προστασίας του ιδρυτή του Facebook Mark Zuckerberg στην κάμερα και το μικρόφωνο του προσωπικού του υπολογιστή!
 
Η ΕΡΕΥΝΑ
 
 
Το ερώτημα που γεννήθηκε στα μέσα καλοκαιριού στην τεχνολογική και δημοσιογραφική ομάδα του SecNews ήταν “Πόσο εκτεθειμένοι είμαστε στην Ελλάδα αναφορικά με τις webcam ασφάλειας που διαθέτουμε;
 
Το SecNews σε συνεργασία με τους iGuru, στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινωνικού συνόλου, πραγματοποίησε βαθιά δημοσιογραφική έρευνα διάρκειας 2 μηνών όπου κατέγραψε το σύνολο του Ελληνικού κυβερνοχώρου σε μια προσπάθεια εντοπισμού αδυναμιών....NSA και FBI σάρωναν όλα τα e-mail της Yahoo


Τρεις ανώνυμες πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Yahoo ανέπτυξε ένα προσαρμοσμένο εργαλείο που επέτρεπε στην NSA και το FBI να σαρώνουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πραγματικό χρόνο για καθορισμένες λέξεις και εκφράσεις. Στη συνέχεια οι υπηρεσίες μπορούσαν να ανακτήσουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού όταν έβρισκαν κάτι ενδιαφέρον.
 
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η Yahoo ήταν αποδέκτης διαβαθμισμένων αιτημάτων από τις δύο υπηρεσίες που απαιτούσαν να αναπτύξει αυτό το ειδικό λογισμικό στην αρχή του 2015, το οποίο η εταιρεία ανέπτυξε τελικά τον Μάιο του 2015.
 
 
Οι τρεις πηγές αναφέρουν ότι ενώ η εταιρεία είχε προγραμματίσει αρχικά να κινηθεί κατά των κυβερνητικών αιτημάτων που απαιτούσαν την ανάπτυξη του λογισμικού κατασκοπίας, η νομική υπηρεσία της Yahoo δεν θεώρησε ότι θα κερδίσει την υπόθεση, και έτσι στο τέλος, η διευθύνων σύμβουλος της Yahoo Marissa Mayer έδωσε στο Τεχνικό τμήμα το πράσινο φως για την κατασκευή του εργαλείου κατασκοπίας σε πραγματικού χρόνο.
 
H Mayer φαίνεται να είχε αποκρύψει όλα τα παραπάνω από τον CISO της Yahoo, Alex Stamos (Διευθύνων ασφαλείας πληροφοριών)....Είναι αποδεκτή η χρήση RATs για την παρακολούθηση των παιδιών σας;
Οι γονείς αναζητούν έναν τρόπο για να παρακολουθούν τις online δραστηριότητες των παιδιών τους αλλά αυτό μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην εγκατάσταση ενός κακόβουλου λογισμικού, γνωστό και ως Remote Access Trojan (RAT).

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των RATs και του λογισμικού γονικού ελέγχου, το οποίο φέρει και την ονομασία spyware. Σε αντίθεση με το τελευταίο, τα RATs δεν έρχονται με χαρακτηριστικά αποκλεισμού.

Παρόλο που το λογισμικό γονικού ελέγχου είναι τόσο παρεμβατικό, όσο τα RATs και τα logs, μερικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς το παιδί χρησιμοποιεί τη συσκευή του, παρέχει στον γονέα την ικανότητα να μπλοκάρει ορισμένες εφαρμογές από τη συσκευή, ιδιότητα που φαίνεται χρήσιμη, κατά κάποιο τρόπο, αντί απλώς να εστιάζει στην παρακολούθηση των παιδιών του.

Από την άλλη πλευρά, τα RATs δεν παρέχουν ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό....

Πολλοι κατα καιρους βρεθηκαμε στην αναγκη, αλλοτε μεγαλυτερη και αλλοτε λιγοτερο σημαντικη, να εντοπισουμε καποιο κινητο τηλεφωνο.


read more

Πολλοι ανθρωποι γυρω μας, ισως κι εμεις οι ιδιοι, εχουν δεχτει κλησεις απο κακοβουλους εραστες της αναστατωσης, αλλοτε σε ηπια και αλλοτε σε μεγαλυτερη συχνοτητα η περιεχομενο

read more