ΕΥΡΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ

Η σύγχρονη εποχή αποτελεί μια περίοδο δύσκολα προσδιορίσιμη. Όλα καθημερινά αλλάζουν γύρω μας και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο. Η κοινωνία, η πολιτική, η οικονομία, η τεχνολογία, η παιδεία είναι μόνο λίγοι από τους τομείς της καθημερινότητας, που εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Σαφώς, ο άνθρωπος είναι ο πρώτος που καλείται να συνειδητοποιήσει και να προσπαθήσει να ανταπεξέλθει σε όλες αυτές τις αλλαγές. Όλη αυτή η κατάσταση όμως –άλλοτε θετική και άλλοτε αρνητική- βρίσκει τον άνθρωπο απροετοίμαστο, δημιουργώντας του ένταση, σύγχυση και απροσεξία. Δεν είναι σπάνιες, έτσι, οι περιπτώσει που ξεχνάμε ή χάνουμε πράγματα. Μερικές φορές, όμως, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από όσο φαίνονται σχετικά με την απώλεια κάποιου προσωπικού μας αντικειμένου. Η απώλεια, για παράδειγμα, της συσκευής του κινητού μας τηλεφώνου δεν είναι απλή υπόθεση. Ο πρώτος λόγος, βέβαια, είναι η αντικειμενική οικονομική αξία της ίδιας της συσκευής. Ο δεύτερος και σοβαρότερος είναι, πως μαζί με το τηλέφωνο χάνονται και πολλά προσωπικά μας δεδομένα, που είχαμε αποθηκευμένα σε αυτό, και το οποία μπορούν να μας εκθέσουν και να μας βλάψουν ανεπανόρθωτα, ιδίως αν πέσουν στα χέρια περίεργων και κακόβουλων ανθρώπων. Σε μια τέτοια περίπτωση η εύρεση του κινητού αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Για να γίνει πιο κατανοητό το παραπάνω, αρκεί να συλλογιστεί κανείς τι έχει αποθηκευμένο στο κινητό του. Μερικά από αυτά είναι: τηλεφωνικές επαφές με πλήρη, κάποιες φορές, στοιχεία, φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφημένα μηνύματα, αρχεία που αφορούν τη δουλειά μας, κωδικούς ατομικής πρόσβασης, όπως το pin ανάληψης μετρητών από τα τραπεζικά ATM και πολλά άλλα. Αν λοιπόν χάσουμε το κινητό μας ή ακόμη χειρότερα μας το κλέψουν, πέραν της χρηματικής αξίας της συσκευής –που στην περίπτωση αυτή είναι το λιγότερο- , κινδυνεύουμε και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά μας οδηγούν σε μία και μόνο λύση: την έγκαιρη εύρεση του κινητού.

Απέναντι σε αυτό το σοβαρό θέμα μπορούμε κι ο καθένας μόνος του να κάνει κάποιες προληπτικές κινήσεις, ο οποίες δεν κοστίζουν τίποτα, ούτε χρόνο ούτε χρήμα, αλλά ίσως να μπορέσουν να μας χαρίσουν πίσω το κινητό μας. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί κανείς αποθηκεύσει στις επαφές του κινητού του τον αριθμό του σταθερού του τηλεφώνου με το όνομα «Σπίτι» ή κάτι παρόμοιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν αυτός που θα βρει το κινητό μας έχει ανθρωπιά και ευγένεια, ίσως να προθυμοποιηθεί να ψάξει στις επαφές μας και να καλέσει στο σταθερό μας τηλέφωνο, έτσι ώστε να μας συναντήσει και να το πάρουμε πίσω, χρήζοντας εμάς τυχερούς μες στην ατυχία μας!

Πλην αυτής της εύκολης λύσης, που στην ουσία αποτελεί προϊόν απλής λογικής, μπορεί κανείς να εγκαταστήσει στο κινητό του διάφορα προγράμματα, τα οποία πωλούνται στην αγορά και τα οποία θα βοηθήσουν στην εύρεση του κινητού σε περιπτώσεις απώλειας ή κλοπής.

Ας δούμε μερικά από αυτά τα προγράμματα εύρεσης κινητού, λοιπόν. Το Prey, αποτελεί ουσιαστικά ένα πρόγραμμα που εγκαθίσταται στον υπολογιστή  ή στο Αndroid κινητό μας. Η λειτουργία του στηρίζεται στην επικοινωνία του µε τους web servers, δηλώνοντας απλώς την παρουσία του κινητού μας στη συσκευή που είναι εγκατεστημένο. Όταν λοιπόν συμβεί να χάσουμε τη συσκευή μας – ως χρήστες του Prey – προβαίνουμε αμέσως στην ενεργοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, ώστε αυτό με τη σειρά του να παρέχει την ενημέρωση για τον εντοπισμό του κινητού μας, χρησιμοποιώντας κάποιο Wi-Fi hotstop ή οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη σύνδεση στο διαδίκτυο. Τότε η προσπάθεια εύρεσης του κινητού μας επισπεύδεται, καθώς το Prey θα στείλει άμεσα στην υπηρεσία ένα screenshot της οθόνης, την IP, αλλά και τη θέση του στο χώρο, µέσω geolocation («γεω-εντοπισμού»), που ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα συμβαίνει.

Το Kaspersky Mobile Security είναι ένα παρόμοιο πρόγραμμα εύρεσης κινητού αρκετά διαφοροποιημένο από το παραπάνω και με αρκετές εναλλακτικές στις δυνατότητές του. Το Kaspersky Mobile Security στηρίζει τη λειτουργία του στο GPS. Όταν εμείς βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση απώλειας ή κλοπής του κινητού μας, τότε μπορούμε να στείλουμε τον  κωδικό, που μας παρέχει το πρόγραμμα, στη χαμένη συσκευή μας και τότε θα λάβουμε ένα  link στο Google Maps, το οποίο θα δείξει πού βρίσκεται το κινητό μας. Εναλλακτικά, μπορούμε με ένα προκαθορισμένο μήνυμα, που θα ορίσουμε να εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού μας, ουσιαστικά να μπλοκάρουμε τη λειτουργία του,  αναγκάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτόν που θα το βρει να μην έχει άλλη επιλογή απ’ το να μας το επιστρέψει. Μια άλλη δυνατότητα, τέλος, που μπορεί να μας προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η εξ αποστάσεως διαγραφή των αρχείων μας, όποτε συμβεί η απώλεια του κινητού και είμαστε στη φάση της εύρεσής του. 

Πολλοι κατα καιρους βρεθηκαμε στην αναγκη, αλλοτε μεγαλυτερη και αλλοτε λιγοτερο σημαντικη, να εντοπισουμε καποιο κινητο τηλεφωνο.


read more

Πολλοι ανθρωποι γυρω μας, ισως κι εμεις οι ιδιοι, εχουν δεχτει κλησεις απο κακοβουλους εραστες της αναστατωσης, αλλοτε σε ηπια και αλλοτε σε μεγαλυτερη συχνοτητα η περιεχομενο

read more